KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

KILKA SŁÓW O HISTORII SZKOŁY

Szkoła Podstawowa Nr 34 odegrała dużą rolę w historii dzielnicy Powiśle. Dzieje jej związane są z budynkiem przy ulicy Drewnianej 8, gdzie obecnie mieści się Szkoła Podstawowa nr 41 i Gimnazjum. Budynek ten został oddany do użytku w 1908 roku. W pierwszych latach służył on dwóm szkołom (męskiej i żeńskiej), w których pobierała naukę młodzież Powiśla. 
W roku 1939 podzielono szkołę na żeńską z numerem 41 i męską z numerem 34. Nauka odbywała się wówczas od godz. 8:00 do 21:30, na III zmiany. Taki podział istniał tylko do września 1939 roku, ponieważ od wybuchu wojny nauka była zabroniona. Dzięki patriotycznej postawie nauczycieli i młodzieży, nauczano na tak zwanych „tajnych kompletach", w domach przy ul. Browarnej, Topiel, Radnej i Dobrej. Niemcy okupowali gmach szkoły przy ulicy Drewnianej do 1941 roku. Na jesieni tego roku rozpoczęły się, pierwsze po przerwie, zajęcia na korytarzach, ponieważ wszystkie okna były wybite. W 1943 roku Niemcy ponownie zajęli budynek, w związku z czym dzieci kontynuowały naukę w domach. Od sierpnia 1944 roku w szkole na ulicy Drewnianej mieścił się szpital dla powstańców. Powrót nauczycieli przypadł na 30 stycznia 1945 roku, a 3 lutego ogłoszono zapisy do szkoły.
Tak zaczęła się „nowa era" w historii szkoły. Największy rozkwit placówki przypadł na lata 60-te. W roku 1969, w związku z planowanym remontem budynku na Drewnianej, Szkołę Podstawową nr 34 przeniesiono do nowego budynku na ulicy Kruczkowskiego 12b, gdzie po dzień dzisiejszy szkoła ma swoją siedzibę, a jej patronem został Stanisław Dubois.
W latach 80-tych nasza szkoła była jedną z najlepszych w Warszawie, wykształciła bowiem wielu sławnych obecnie ludzi mediów, sztuki i teatru.

CIEKAWOSTKA HISTORYCZNA

Przeprowadzka Szkoły Podstawowej im. Stanisława Dubois w Warszawie do nowego gmachu

Wizyta koszykarzy Legii w szkole na Powiślu

http://legionisci.com/news/58407_Koszykarze_Legii_w_szkole_na_Powislu.htm