Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień Popcornu w naszej szkole

19 styczna według kalendarza świąt nietypowych przypada Dzień Popcornu, który obchodzimy w naszej szkole. meet.google.com/kfd-uxiv-eqj

Uczniowie i nauczyciele przez cały dzień mogą jeść popcorn.

Ta popularna przekąska towarzyszy nam na co dzień, szczególnie podczas oglądania ulubionych filmów w domu czy kinie, ale też podczas imprez.

Kukurydza została odkryta wraz z przybyciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. Właśnie wtedy zobaczono, że rdzenna ludność Meksyku zajada się złotymi prażonymi kolbami.

W dziewiętnastym wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie były sprzedawane niemal na każdym rogu. Były niezwykle tanie.

Często też uprażony popcorn, nawleczony na nitkę, służył jako ozdoba choinkowa w mniej zamożnych domach.